GLACE AU FOUR
2 st Va´gott Marängbottnar
5 dl jordgubbssorbet
2 l vaniljglass,
100 g krossad Dajm
5 msk Amaretto/mandellikör
(valfritt)
Marängsmet:
4 st äggvitor
2 dl socker
Rivet skal från en citron
Plasta en springform och lägg en maräng(botten) i botten. Ställ in i frysen.
Ta ut sorbeten ur förpackningen, skär i små kuber, frys in igen.
Vispa vaniljglassen mjuk, blanda i Dajm och Amaretto. Lägg hälften av vaniljglassen i botten på formen, lägg på sorbet och resten av vaniljglassen. Lägg på en marängbotten som lock. Plasta och ställ in i frysen.
Marängen: Koka upp ett vattenbad på spisen. Häll äggvitan, sockret och citronskalet i en skål som passar kastrullen.
Vispa med elvisp tills sockret löst sig. Marängen får inte kännas kornig.
Ta skålen ur vattenbadet och fortsätt vispa marängen ca 6 minuter. Bred ur marängen på den frysta glassen, plasta och sätt in i frysen. Allt detta kan göras dagen innan!
Sätt ugnen på 220 grader. Ta ut formen ur frysen och sätt in den så långt ner i ugnen som möjligt i 7-10 minuter.
Marängen ska få en jämn gyllenbrun färg.